***       Водещите новини за деня до 13.00

...
   ***       Водещите новини за деня до 13.00
Коментари Харесай

Водещите новини! Габриел: Последните 9 месеца България излезе от международната изолация. Украйна потопи още един руски кораб

   ***   

   Водещите вести за деня до 13.00 ч.,   
   на 5 март   

 

Вицепремиерът напомни, че през последните девет месеца ръководство България е съумяла да излезе от интернационалната изолираност и да даде нова динамичност в стратегическите си партньорства със съдружници като Съединени американски щати, Турция и Гърция. Мария Габриел не пропусна да регистрира и триумфите във връзка с Шенген, еврозоната и Плана за възобновяване и резистентност.

ГЕРБ показва пред Националното заседание на партията плана на съглашение за взаимно ръководство сред ГЕРБ-СДС и „ Продължаваме промяната – Демократична България ” до края на мандата на 49-ото Народно заседание.

***

„ Не е диалог за регулатори, за квадратчета - на една или друга партия да си попълни партийните фрагменти. От тези регулатори зависи дали ще има монополи в горивата, картели на пазара, ще има ли произвол на мобилните регулатори. Джобът на всеки български жител зависи от това по какъв начин действат регулаторите. За нас те не действат добре сега ", изрече мнение Явор Божанков. По думите му този развой би трябвало да е транспарантен:

„ В момента, в случай че отидем на договаряния с ГЕРБ, не е ясно по какъв начин ще бъдат определени тези хора ".

***

На идните избори за членове на Европейския парламент от Република България, които ще се проведат на 9 юни тази година, се изисква уседналост като изискване за практикуване на вота.

За това изискване осведомят от Централната изборна комисия (ЦИК).

Право да избират българските евродепутати имат жителите, които са " живели минимум през последните три месеца в Република България или в друга държава–членка на Европейския съюз ".

***

Издирването на изчезналата 17-годишна Ивана от Дупница през днешния ден продължава на терен от служители на реда и жандармеристи.

Продължава и работата на щаба по инспекция на друга информация и съгласуваност на дейностите на екипите.

От полицията в Кюстендил споделиха, че издирването на изчезналото момиче не е прекратявано и през миналите почивни дни.

Ивана Георгиева е в неопределеност от вечерта на 22 февруари, когато родителите ѝ са съобщили в полицията в града, че не се е прибрала.

***

Еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон съобщи в изявление, че Европейски Съюз ще сътвори личен оръжеен запас, с цел да подсигурява своята сигурност в бъдещето.

Той изясни, че се постанова „ да изградим личната си защита “, а до въпросния боеприпас, достъп до който ще има всяка държава-членка, без да е належащо разрешението или утвърждението на Европейската комисия, ще се прибягва „ при потребност “.

Казаното от Бретон се явява продължение на изказването на ръководителя на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен, която предходната седмица стартира предлагането Европейски Съюз да закупува общо въоръжение, каквато беше практиката на Общността с имунизациите за COVID-19.

***

Земетресение с магнитуд 4 беше записано през днешния ден в южния турски окръг Хатай, оповестява турската Дирекция за ръководство при бедствия и изключителни обстановки (АФАД).

***

Един човек е умрял, откакто скочил от жилищна постройка в припадък на суматоха по време на земетресението в Северозападна Турция нощес. Това заяви министърът на опазването на здравето Фахреттин Коджа.

Мъжът, живеещ в Бурса, е бил тежко ранен, откакто е скочил от втория етаж. Пострадалият човек е бил откаран с кола за спешна помощ в болница, само че макар напъните на лекарите е умрял.

***

Румъния ще се причисли към Шенгенското пространство и със сухопътни граници до края на годината. Това съобщи румънският министър председател Марчел Чолаку в изявление за локалната телевизия Антена 3.

***

Според украински публични източници съветският патрулен транспортен съд „ Сергей Котов “, за който беше обявено тази заран, че е изумен от украински морски дронове край крайбрежията на Крим, е потопен, заяви ДПА.

Главното разследващо ръководство на министерството на защитата на Украйна заяви за удара на профила си в „ Телеграм “.

***

В 23:36 ч. командването на Военновъздушни сили на Въоръжените сили на Украйна заяви за група ударни безпилотни самолети от Черно море в северната част на Одеса, движещи се в западна посока. В рамките на няколко минути те са записали нови дронове, които се движат по същия курс - към Одеса, в посока Фонтанка.

***

Шведските въоръжени сили се причислиха през вчерашния ден с войски, хеликоптери и изтребители към най-големите военни учения на НАТО след края на Студената война, съобщи Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че Швеция е подготвена да стане страна членка на алианса, евентуално до няколко дни, откакто предходната седмица получи последната нужна ратификация.

***

Иран е екзекутирал минимум 834 души през 2023 година, което съставлява обезпокоително нарастване с 43 % по отношение на 2022 година и е най-големият брой изтезания от 2015 година насам, сочи годишният отчет на неправителствените организации " Иран хюман райтс " и " Заедно против смъртното наказване ", представен от Франс прес.

„ Броят на изтезанията безусловно отбелязва скок през 2023 година ", се показва в този 16-и подред отчет на неправителствените организации.

„ За повторно през последните 20 години броят на изтезанията надвишава 800 годишно ", показват организациите, огласявайки " ужасяващите цифри ".

***

 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР